Schoonmaakbedrijf Breda

Zó kiest u een betrouwbaar schoonmaakbedrijf voor uw VvE

schoonmaak

Als VvE wilt u dat de gemeenschappelijke ruimtes schoon zijn zonder dat u er omkijken naar heeft. Nederland telt ongeveer 11.500 schoonmaak- en glazenwasbedrijven. De schoonmaakbranche staat bekend om het vele zwartwerken bij particulieren thuis, in de horeca etc. Glazenwaswijkjes worden vooral contant afgerekend. Ondanks dat het een van de grootste werkgelegenheden heeft, is er veel mis in de schoonmaakbranche. Kies daarom voor een professioneel schoonmaakbedrijf in plaats van een schoonmaakhulp of huishoudhulp. .

Maar hoe kiest u een goed en betrouwbaar schoonmaakbedrijf? Wij zetten de tien belangrijkste aandachtspunten op een rij.

1) Check de website

Een goede website van een schoonmaakbedrijf geeft niet alleen praktische informatie over de werkzaamheden van het bedrijf, maar vertelt meer. Een goede website behandeld ook zaken zoals de missie, de visie, hoe lang het bedrijf bestaat, wie de eigenaar is, waar het bedrijf gevestigd is enzovoort.  Een onduidelijk en slecht verzorgde site kan een indicatie zijn van een gebrekkige professionaliteit van het schoonmaakbedrijf.

2) Trek referenties na

Referenties kunnen op de site te vinden zijn. Indien dit niet het geval is kunt u altijd het schoonmaakbedrijf om adressen vragen van VvE’s die u kunt benaderen. Ga na wie achter het bedrijf zit en wie er werkzaam zijn.

3) Maak een afspraak met de eigenaar

Leer de eigenaar kennen. Een eigenaar die de tijd neemt voor een persoonlijk gesprek laat zien dat hij of zij zich persoonlijk betrokken voelt bij uw project. Wilt u graag weten wie uw projectleider of schoonmaker zal worden? Vraag het de eigenaar. Die zal het geen probleem vinden hen aan u voor te stellen.

4) Kies voor een middelgroot schoonmaakbedrijf

Bij een groot bedrijf mist u al snel de persoonlijke betrokkenheid. Zzp’ers kunnen soms scherpe tarieven bieden, maar hebben als nadeel dat de schoonmaakwerkzaamheden meteen stil liggen in geval van ziekte of vakantie. Ook bij “tussendoor” klussen zal een klein bedrijf de verleiding niet kunnen weerstaan even de vaste projecten te verschuiven of te verdringen. Een middelgroot bedrijf biedt het beste van beide kanten: de lijnen zijn kort én de vervanging bij ziekte en vakantie is goed geregeld.

5) Kies voor lokaal

Een lokaal schoonmaakbedrijf biedt veel voordelen. Het zorgt voor werkgelegenheid in de regio. Ook is zo’n bedrijf vaak meer betrokken bij de stad en de omgeving en zijn ze snel ter plaatse als er iets is. Verder zal het snel in de omgeving rondzingen als een bedrijf een slechtere reputatie heeft.

6) Leeft het bedrijf de wetten en regels na?

Een betrouwbaar schoonmaakbedrijf volgt de schoonmaak cao en betaalt zijn medewerkers conform deze cao. De Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS), Cordares (voor de pensioenen) en de Belastingdienst controleren of deze cao wordt nageleefd. Verder moeten de materialen en werkwijzen van een schoonmaakbedrijf voldoen aan de Arbo-eisen die aan schoonmaakwerkzaamheden worden gesteld. Bij een betrouwbaar schoonmaakbedrijf mag u de controlerapporten van de verschillende instanties inzien.

Een goed schoonmaakbedrijf geeft klanten bovendien een actuele verklaring van de WKA (Wet op de Keten Aansprakelijkheid), een inschrijving van de Kamer van Koophandel en een kopie van de g-rekening overeenkomst. Ook krijgt u een VOG (Verklaring omtrent het Gedrag) en een kopie van het ID-bewijs van de schoonmakers. Let daarop! Medewerkers krijgen de sleutel van uw wooncomplex, dus moet u weten wie er schoonmaakt. Let erop dat de Vve als opdrachtgever aansprakelijk is bij misstanden. Een boete kost de VVE al snel € 8.000,– per illegale werknemer.

7) Is het bedrijf verzekerd en financieel gezond?

Schoonmaakbedrijven werken vaak met jaarcontracten. Het is dus handig om te weten of u in zee gaat met een bedrijf dat financieel gezond is. Op www.graydon.nl krijgt u meer informatie over de financiële gezondheid en kredietwaardigheid van een bedrijf. Bij een bedrijfsongeval wordt ook de VVE/opdrachtgever betrokken. Zorg dat het schoonmaakbedrijf de Arbo-regels goed naleeft (denk aan ladderen tot een maximale hoogte) en controleer of het schoonmaakbedrijf goed is verzekerd bij een eventuele aansprakelijkheid.

8) Kies voor een schoonmaakbedrijf met vaste medewerkers

Een goed schoonmaakbedrijf werkt met vaste schoonmakers op vaste projecten. Op die manier leren de schoonmakers hun project het beste kennen en weten ze precies wat de opdrachtgever wil. Herkenbare bedrijfskleding en vaste schoonmaaktijden moeten er voor u als VvE voor zorgen dat u precies weet waar u aan toe bent. U kent de schoonmaker en u weet wie de contactpersoon is. Een goed schoonmaakbedrijf heeft in het geval van ziekte of vakantie vaste vervangers, zodat u nooit een vreemd gezicht in het complex ziet rondlopen. Ook moet u met de schoonmakers kunnen communiceren. Vraag daarom na of het schoonmaakbedrijf medewerkers in dienst heeft die de Nederlandse taal beheersen.

 9) Vraag om een open begroting

In de overeenkomst moet duidelijk staan wat het uurtarief is, wat er precies wordt schoongemaakt, hoe vaak dit gebeurt en hoeveel tijd de medewerker daaraan kwijt is. Let op dat de prijs, de tijd en de kwaliteit met elkaar in verhouding zijn. Bij een opvallend lage totaalprijs moeten er belletjes gaan rinkelen: óf het bedrijf omzeilt de cao-voorwaarden óf het bedrijf heeft een te krappe inschatting gemaakt van de hoeveelheid tijd die nodig is voor de totale schoonmaak. Hierdoor moeten medewerkers in de praktijk waarschijnlijk onderdelen overslaan door tijdgebrek.

10) Spreek altijd een proefperiode af

Teken pas na een proefperiode een jaarcontract. In een proefperiode van bijvoorbeeld twee maanden kan uw VvE een goed beeld krijgen van het schoonmaakbedrijf. U leert de medewerkers kennen en ziet of ze hun werk goed doen. Ook ontdekt u hoe het binnen het schoonmaakbedrijf gesteld is met de communicatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met een klacht? Wordt die snel opgelost? Of gaan er weken overheen? En wat gebeurt er bijvoorbeeld als de vaste schoonmaakdag op een feestdag valt? Komt de schoonmaker dan simpelweg niet opdagen zonder verdere mededelingen? Of wordt er netjes een aankondiging in de hal opgehangen met daarop de nieuwe schoonmaakdag?

Op zoek naar een betrouwbaar schoonmaakbedrijf voor uw VvE?

Schoonmaakbedrijf Klien verzorgt al meer dan veertig jaar de schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes voor VvE’s in de regio Breda, Tilburg en Roosendaal. Klien heeft met vele besturen van VvE’s een langdurige relatie kunnen opbouwen, die is gebaseerd op kwaliteit, betrouwbaarheid en vertrouwen. Meer informatie vindt u op www.klien.nl. U kunt ook bellen of mailen voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. Tel: 076-520 80 43, e-mail info@klien.nl.